Останимо у контакту

Друштво

Председник Србије присуствовао освећењу манастира Вољавча

Освећењу манастира Вољавча присуствовао је председник Републике Србије Томислав Николић са супругом Драгицом Николић, која је ктитор обнове манастира. Свету архијерејску литургију служио је епископ шумадијски господин Јован са епархијским монаштвом и свештенством.

Србима никада није било лако. У овом часу потребна нам је само слога и изборићемо се за све – поручио је председник Томислав Николић.

Међу учесницима овог молитвеног скупа био је и градоначелник Крагујевца Радомир Николић, бројне званице и верници.

Знаменити манастир Вољавча, из XV века, недалеко од Страгара, обновљен је захваљујући ктиторству Драгице Николић, супруге председника Републике. Средства за комплетно осликавање фрескама цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила, као и остале радове у манастиру, Драгица Николић је обезбедила кроз делатност удружења “Завет“, чија је мисија очување и обнова културно историјске баштине.

Осликавање фрескама у манастиру Вољавча, током две сезоне рада, остварили су професори и студенти Факултета примењених уметности из Београда. Осим фрескописа, у цркви Светих Архангела, постављен је и полијелеј.

По завршетку богослужења, епископ шумадијски Јован одликовао је Орденом Светог Симеона Мироточивог, председника Србије Томислава Николића и његову супругу Драгицу Николић. Признање Архијерејска грамата додељено је Факултету примењених уметности из Београда и предузећу Мител Монт из Крагујевца.

Настави са читањем

Популарно