Останимо у контакту

Политика

Скупштина бира нову Владу, Вучић представља експозе

У Скупштини Србије данас је почела седница на којој посланици расправљају о избору нове Владе Србије, а мандатар Александар Вучић представља посланицима експозе и чланове свог кабинета.

У скупштинској сали су сви будући министри, а за седницу влада велико интересовање представника „седме силе“, који су готово попунили скупштински хол.
Седницу са галерије прате представници дипломатског кора, СПЦ, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, правосудних органа…
Вучић је јуче, пошто је председници Скупштине Србије Маји Гојковић предао предлог за састав нове Владе Србије, рекао да ће представљање експозеа трајати више сати.

pjermedia_nsrs_090816-2

Фото : ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Према Пословнику о раду парламента, када кандидат за председника Владе износи свој програм и предложи састав кабинета, о кандидату за председника, изнетом програму и кандидатима за чланове владе отвара се претрес.

По завршетку расправе, председник парламента заказује дан за гласање о програму нове Владе, избору председника и чланова његовог кабинета.
Скупштина Србије одлучује о избору Владе у целини, тајним гласањем, осим ако се не одлучи да се гласа јавно, а Влада је изабрана већином гласова од укупног броја народних посланика.

Мандат Владе тече од полагања заклетве пред Народном скупштином, а заклетва гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

После положене заклетве, председник и чланови Владе потписују текст заклетве и предају га председнику Народне скупштине.
У будућој влади ће, према том предлогу, бити 19 министара, укључујући и три министра без портфеља.

pjermedia_nsrs_090816

Фото : ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Будући кабинет чиниће Ивица Дачић као први потпредседник и министар спољних послова, Небојша Стефановић као потпредседник и министар унутрашњих послова, Зорана Михајловић, која ће бити потпредседница и министарка грађевине, као и Расим Љајић, који ће обављати функцију потпредседника и министра трговине.

У новој Вучићевој влади министар финансија биће Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Александар Антић, министарка правде Нела Кубуровић, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар рада Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министри без портфеља биће Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукиц-Дејановић и Милан Кркобабић.
Очекује се да ће Србија нову Владу Србије, 14. од увођења вишестраначја, добити крајем седмице.

Настави са читањем

Популарно