Останимо у контакту

Вести

Воз за Косовску Митровицу заустављен у Рашки

Председник Владе Србије изјавио је вечерас поводом инцидента са возом који је кренуо јутрос из Београда према Косовској Митровици, да је „он одлучио да заустави воз у Рашки да би сачувао слободу и животе наших људи, и да бисмо свима показали да ми желимо мир“.

Воз је планирано да саобраћа рутом Београд-Младеновац-Лапово-Крагујевац-Краљево-Рашка-Косовска Митровица. Воз је унутра украшен сликама фрески из четири манастира на КиМ који су заштићени Унесковом листом светске баштине од 2004, а од 2006. су на листи угрожене светске баштине и то су манастири — Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка и Пећка патријаршија.

Воз је споља украшен заставом Србје и називима најлепших српских цркава, манистара и средњевековних градова на КиМ, као и натписом Косово је Србија на 21 језику, међу којима је и албански. Линија се покреће на иницијативу Канцеларије за КиМ, која ће сносити трошкове које ће воз имати због превоза путника на овој линији. Повратак воза из Косовске Митровице је био планиран сутра у 10.40.

Воз са новинарима кренуо је назад за Београд у 20:35.

Настави са читањем

Популарно