Останимо у контакту

Вести

Крагујевац добио Центар за вантелесну оплодњу

У Клиничком центру Крагујевац данас је отворен Центар за вантелесну оплодњу. У изградњу Центра  Фондација “Драгица Николић“ уложила је 84 милиона динара, док је Министарство здравља определило 50 милиона динара за опрему и неопходан материјал. 

Центар је данас обишао и председник Републике Србије Александар Вучић, у пратњи домаћина градоначелника Крагујевца Радомира Николића и директора Клиничког центра Предрага Саздановића. Поред Драгице Николић председнице Управног одбора истоимене Фондације и Томислава Николића председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином,отварању Центра присуствовали су Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града Крагујевца и Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравство и социјалну заштуту. 

pjermedia_vto_310717-7

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Захвалан сам Фондацији, али и породици Николић која је из Крагујевца и која се потрудила да нам сав новац не оде само у Београд, него је водила рачуна и о другим деловима Србије, рекао је у изјави за медије председник Србије Александар Вучић. Ово је велика и важна ствар за младе брачне парове јер ће листе чекања бити скраћене. Потребно нам је још оваквих центара. Јер, уколико нешто не променимо, шта год радили у економији или у политици, бићемо осуђени на пропаст. Ово је улагање у живот и у будудућност. Ове године у првих пет месеци имамо 6,7 посто беба више на територији целе Републике Србије него у истом периоду прошле године. Морамо да водимо рачуна о деци. Имамо читаву генерацију људи мање него неке земље, упозорио је Вучић и додао да је просечна старост у Турској 27 година, а у Србији 44 године. Ако не будемо разумели да су нам деца важнија од свега џабе је све друго што радимо, поручио је Вучић. 

pjermedia_vto_310717-3

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Захваљујући се Фондацији “Драгица Николић“ министар здравља Златибор Лончар је рекао да је све више парова којима је неопходна помоћ да кроз процедуру вантелесне оплодње добију дете. Лончар је позвао све заинтересоване парове да се већ од сутра јављају Центру за вантелесну оплодњу у Крагујевцу како би што пре урадили неопходне анализе и можда већ у септембру ушли у процедуру. Лончар је подсетио да је старосна граница са 40 померена на 42 године и да држава уместо два сада финансира и трећи покушај вантелесне оплодње, као и да је донет закон који ће ту област комплетно уредити. Он је рекао да је захваљујући политици штедње, држава новац за нови Центар издвојила из буџета, а не из кредита. 

pjermedia_vto_310717-5

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Било је природно људски и медицински оправдано да се после Института за матичне ћелије у Крагујевцу изгради Центар за вантелесну оплодњу, истакла је у обраћању медијима Драгица Николић председница Управног одбора истоимене Фондације. Свако дете које буде зачето у овом Центру и сваки осмех на родитељским лицима биће највећа задужбина Фондације коју је основала моја породица. Овој држави, рекла је Драгица Николић, су потребна деца, млади и образовани кадрови. 

pjermedia_vto_310717-2

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Клинички центар Крагујевац до сада није имао могућност да обавља вантелесну оплодњу у својој установи, због чега је око 150 до 200 парова годишње упућивано у друге здравствене Центре за вантелесну оплодњу, рекао је том приликом директор Клиничког центра Предраг Саздановић и додао да је ово почетак озбиљног процеса на решавању демографског проблема у Србији.

Настави са читањем

Популарно