Останимо у контакту

Култура

Почео 12. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала

У Књажевско-српском театру, синоћ је отворен 12. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала. Фестивал се одржава од 20.-24. августа, на седам различитих локација у граду, а синоћно отварање које је било планирано да се одржи на степеништу испред Прве крагујевачке гимназије, премештено је у Књажевско-српски театар, због кише. Фестивал је званично отворила др Аница Сабо, композиторка и теоретичарка музике, а у име града Крагујевца, као покровитеља фестивала, обратио се Миљан Бјелтетић, члан Градског већа за културу.

pjermedia_horovi_210817-3

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Ради се о фестивалу који у значајној мери доприноси очувању хорске традиције нашег града, која сеже у давну 1834. годину. Фестивал има не само локални, него и национални и међународни значај. Сада је признат и на међународном нивоу од стране Европске асоцијије фестивала “Европа за фестивале, фестивали за Европу“ што је заправо потврда његовог квалитета. Фестивал доприноси међународном умрежавању и размени искустава, и наравно промоцији крагујевачких уметника. Овај фестивал има и такмичарски карактер, али се надам да ће Крагујевац ових дана бити место пријатељских сусрета и да ће наши гости, из прве престонице модерне Србије отићи са лепим успоменама – рекао је Бјелетић.

pjermedia_horovi_210817-7

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Музички центар улаже напоре да на најбољи могући начин организује овај фестивал и уз подршку града Крагујевца задржи позицију која му припада, очува традицију и квалитет. Ове године, одржавање фестивала на коме ће наступити осам камерних хорова и један вокални ансамбл, из седам земаља, подржало је и Министарство културе и информисања. На фестивалу ће наступити  Дечији хор бугарског националног радија, Камерни хор Arte semplice из Будимпеште, Женски камерни хор Лира из Благоевграда (Бугарска), Хор средње школе Примо из Бидгошћа (Пољска), Камерни хор Megiddo из Израела, Хор Свети Стефан Дечански из Новог Сада, Хор Лицеум и мешовити хор Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца и А капела вокална група “Close Harmony Friends“ из Словачке.

Након свечаног отварања, прве фестивалске вечери наступио је Градски камерни хор “Лицеум“ са мешовитим хором Филолошко уметничког факултета  изводећи љубавне песме српских хорских композитора.

Настави са читањем

Популарно