Останимо у контакту

Култура

XII Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала од 20. до 24. августа

У организацији Музичког центра и под покровитељством града Крагујевца, од 20. до 24. августа одржаће се XII Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала. Ове године, поред Градског камерног хора “Лицеум“ и Хора “Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада, крагујевачкој публици представиће се гости из Мађарске, Бугарске, Пољске, Израела и Словачке. Први пут у оквиру фестивала наступиће Дечији хор Бугарског националног радија.

Крагујевац је град фестивала и једном значајнијем идемо у сусрет. Град је поносан на Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала јер носи лого EFFE који потврђује квалитет програма градског камерног хора “Лицеум“ и што је део Европске уметничке асоцијације “Европа за фестивале, фестивали за Европу“. Значајним финансијским средствима локална самоуправа је подржала реализацију овог, сада већ признатог међународног фестивала, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу и истакао значај самог догађаја. Фестивал има јасан уметнички фокус и као такав велики локални, национални и међународни значај. Сертификатом EFFE -а, фестивал постаје “видљив“ и доступан европској публици, уметницима, уметничким организацијама и медијима, што отвара могућност међународног умрежавања и нових сарадњи, а самим тим и повећање публике, додао је Бјелетић, члан Градског већа.

pjermedia_horovi_najava_140817

Фото: ПјерМедиа / Петар Младеновић

Захваљујући се на финансијској подршци граду Крагујевцу, Небојша Јаковљевић, директор Музичког центра је рекао да је организацију фестивала подржало и Министарство културе и информисања што говори о значају овог културног догађаја не само на локалном већ и на националном нивоу. Музички центар улаже напоре да на најбољи могући начин организује овај фестивал и уз подршку града Крагујевца задржи позицију која му припада, очува традицију и квалитет. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала нам омогућава да будемо боље позиционирани на мапи европских фестивала и доприноси бољем културном угледу нашег града, рекао је директор Небојша Јаковљевић.

О уметничком делу организације, новинама које доноси дванаести међународни фестивал на конференцији говорио је професор Милоје Николић, оснивач и музички директор фестивала. Ове године први пут у оквиру фестивала наступиће дечји хор из Бугарске који ће отворити интернационални део фестивала. Одлучили смо да ове године први пут уведемо награде које ће трочлани жири додељивати за најбољи програмски концепт и извођачку димензију. Када је реч о завршној вечери, поред Атељеа, хорске радионице која окупља учеснике фестивала у циљу промоције српске музике, додела награда и диплома, новину доноси наступ вокалне групе Close Harmony Friends из Словачке која изводи а цаппелла обраде џеза и популарне музике, објаснио је професор Николић.

Фестивал ће се одржати на седам различитих локација, а свечано отварање је заказано за недељу 20. август на степеништу испред Прве крагујевачке гимназије. Фестивал ће традиционално отворити Градски камерни хор “Лицеум“ који ће ове године наступити са мешовитим хором Филолошко уметничког факултета и извешће љубавне песме српских хорских композитора.

Настави са читањем

Популарно