Останимо у контакту

Вести

За санацију штете у Првој гимназији потребно 20 милиона динара

Штета након пожара у Првој крагујевачкој гимназији, према првим проценама, износи око 20 милиона динара – рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић који је са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем и начелницом Шумадијског управног округа Биљаном Илић – Стошић обишао гимназију.

Ово је једна од најбољих школа у Србији са дугом традицијом и богатим историјским наслеђем. Санацију штете од пожара олакшава чињеница да је школа са пет пројеката већ аплицирала код ресорног министарства и добила неопходне дозволе за редовне радове на објекту. То ће, према речима Шарчевића, омогућити да се одмах преусмере средства из буџета, а потрудићемо се да штету санирамо најбрже што можемо. Помоћ су већ понудили бројни привредници и грађани, тако да је ова несрећа показала и добру страну – солидарност људи. Упитан зашто долази три дана након пожара, министар је представницима медија рекао да његова намера није да хвата починиоца и да „рашчишћава столице“, већ да направи план за обнову.

pjermedia_sarcevic_060118-3

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Гимназија је институција на коју је Крагујевац поносан. Пожар у тој школи потресао је све Крагујевчане, јер нема породице која на било који начин није везана за гимназију. Најважније је да школу оспособимо за рад како ученици не би губили наставу и да се сви фокусирамо на реконструкцију. Град ће , истакао је Николић, помоћи и финансијски и организационо. Можда је ово идеална прилика да уђемо у озбиљнију реконструкцију саме зграде, с обзиром на то да је школа већ обезбедила пројекте за нека друга инвестициона улагања. Јавио се и велики број људи из Србије и Крагујевца вољних да подрже реконструкцију. Зграда Прве гимназије је под заштитом државе и ово је идеална прилика да покажемо да смо сви заједно у овом пројекту.

pjermedia_sarcevic_060118

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Иначе, у пожару који је подметнуо осумњичени И.Г. изгореле су наставничка канцеларија, канцеларија директора, административне просторије, вредне слике, књиге и документација. Шта је био мотив за такав чин утврдиће истрага, а ми ћемо учинити све да зграду што пре доведемо у стање за несметано одвијање наставе – рекла је Славица Маркковић директорка школе. Она није могла да прецизира да ли ће настава почети 9. јануара или који дан касније и додала да ће о томе донети одлуку заједно са Министарством просвете односно Школском управом.

Након обиласка прве крагујевачке гимназије министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима састао се представницима локалне самоуправе, градоначелником, ресорним члановима Градског већа, руководиоцима Школске управе и начелницом Шумадијског управног оркуга како би направили план обнове Прве крагујевачке гимназије.

Настави са читањем

Популарно