Останимо у контакту

Вести

Свечаном седницом обележена два века престоног града Крагујевца

У присуству бројних гостију, делегација градова пријатеља и побратима, народних посланика, представника Универзитета, правосуђа, државних институција и организација у здању Старе скупштине одржана је свечана седница Скупштине града Крагујевца посвећена обележавању Ђурђевдана – Дана града. 

Након химне Боже правде у извођењу Крагујевачког певачког друштва, окупљене је поздравио председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и подсетио да свечаностима које организујемо ових дана обележавамо одлуку кнеза Милоша, који је на Ђурђевдан 1818. године на Скупштини народних првака у манастиру Враћевшница саопштио да ће седиште престонице из Горње Црнуће преселити у Крагујевац. Ово је уједно и Година јубилеја јер се данас навршава 200 година од када је Крагујевац постао престони град тек ослобођене Србије. 

Око мог главног града немамо се шта спорити, ни леви ни десни, ни власт ни опозиција, око свега другог можемо, рекао је градоначелник Радомир Николић. Немамо се шта спорити ни око возова који одлазе и долазе, а најзначајнији и највећи међу њима тек је стигао, из једног другог, западног индустријског центра са, такође, великом историјом. Стигао је да употпунимо причу о индустријском развоју и историји мог главног града.

Поред топова, аутомобила, аутобуса, камиона и многих других ствари које су се овде производиле и које се и данас производе, уписујемо ускоро и возове. Шинама будућности стижу и технологије са истока, јер у мој главни град су увек и заувек добродошли сви. 
Рачунам да смо отвореношћу успели да обезбедимо да индустријске новотарије и у будућности, баш као што су и у прошлости, буду осмишљаване и произведене управо овде, у мом главном граду, поручио је Радомир Николић.

Фото: ПјерМедиа / Петар Младеновић

И ове године на свечаној седници Скупштине града уручена су јавна признања града Крагујевца. Звање почасни грађанин, одлуком одборника, додељено је Мирку Бабићу глумцу из Крагујевца и Талал Елзику из Палестине. Додељене су и Ђурђевданске награде за дела настала у 2017. години: Биљани Планић за област приватног предузетништва, Видосаву Стевановићу за област уметности, Природно – математичком факултету Универзитета у Крагујевцу и Бориши Радовановићу за област науке. Ђурђевданска награда за област медицине додељена је проф.др Слободану Милисављевићу, а у области спорта Милутину Стефановићу. За област хуманитарног рада Ђурђевданска награда уручена је  Зорану Кочовићу, Ненаду Милошевићу, Мирку Китанићу, Милану Митровићу, Ивану Глишовићу, Небојши Петковићу, Ненаду Миликићу, Мирку Вранићу, Ивану Симовићу, Зорану Лазовићу, Небојши Симићу, Срђану Туцаковићу и Бојану Марковићу – за исказану нарочиту храброст, пожртвовање и стручност приликом гашења пожара у Техничко ремонтном заводу. 

Друга Ђурђевданска награда у области хуманитарног рада додељена је организаторима хуманитарне акције незабележених размера за лечење Теодоре Врањешевић у Немачкој: Снежани Лазаревић, Бобану Лазаревићу, Гордани Бигић, Катарини Милићевић, Александри Петровић, Предрагу Петровићу, Сузани Ђорђевић, Марији Милојевић Лазаревић, Драгану Тимотијевићу, Драгану Прокићу и Дејану Тршићу.  

Одлуком градоначелника Крагујевца Радомира Николића Плакета Светог Ђорђа додељена је Првој крагујевачкој гимназији и Музичкој школи “Др Милоје Милојевић“ за изузетан допринос афирмацији и промоцији Крагујевца у земљи и иностранству. За изузетан допринос у пружању помоћи граду и грађанима Крагујевца, афирмацију и промоцију Крагујевца као места неговања људских и хуманих вредности Плакета Светог Ђорђа додељена је Фондацији “Драгица Николић“ , Предрагу Маринковићу и Владици Брковићу.

Настави са читањем

Популарно