Останимо у контакту

Култура

Откривена биста Милошу Обреновићу

На 200. годишњицу од проглашења Крагујевца, првом српском престоницом модерне Србије, унутар Милошевог венца, код Амиџиног конака, данас је откривена биста Милошу Обреновићу. У присуству представника локалне самоуправе, институција и гостију који су дошли да заједно са Крагујевчанима прославе 6. мај – Дан града и овогодишњи значајни јубилеј, бисту је открио градоначелник Крагујевца Радомир Николић, а окупљенима се обратио Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.  

Данас када обележавамо и прослављамо 200 година од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије, откривамо и клањамо се бисти оца модерне српске државе кнеза Милоша Великог, потеклог из народа, пркосног и храброг војводе, прагматичног политичара и државотворног владара. Престони дани и године чине сваког Крагујевчанина нарочито поносним на нашег књаза Милоша Великог и поносним на чињеницу коју стално истичемо – да је одавде све почело, да је Крагујевац био први српски град, прва српска престоница у коју је стигао дух Европе а потом се ширио по читавој ослободјеној земљи, казао је Петрашиновић.

pjermedia_obrenovic_bista_060518-8396

Свечана седница Фото: ПјерМедиа / Петар Младеновић

Крагујевац је данас слободан град отвореног срца, град у коме образовне институције сваке године изнедре велики број лекара, професора, адвоката, музичара, инжењера. Град развијене индустрије који ће опет, као некада у Милошево време, постати покретач новог индустријског напретка. Култ личности владара какав је Кнез Милош Велики, истакао је у свом обраћању председник Скупштине града,  надахњује нове генерације које воде град и државу, да кроз непрестани труд и рад траже и проналазе решења да град и земљу врате на позиције старе славе, као што је некада кнез Милош Велики са овога места градио престони Крагујевац. 

Захваљујући Кнезу Милошу Обреновићу, Крагујевац је 1818. године постао један од најзначајнијих градова не само тадашње кнежевине Србије, него и српског народа, а Милошева идеја, мисија и улога у периоду прве половине 19. века учинила је да кнежевина Србија постане међународни фактор не само на Балкану, подсетио је Ненад Ђорђевић, историчар и директор Народног музеја у Крагујевцу.

Биста Милоша Обреновића, која је изграђена уз подршку града Крагујевца и Владе Републике Србије, дело је академског вајара Зорана Кузмановића, ђака нашег најзначајнијег вајара Николе Коке Јанковића, и представља тек почетак дуга према Милошу који је од нашег града створио модерни европски град, наводи Ђорђевић. 

Како би се Милошев лик најверније приказао за израду скулптуре, која је трајала скоро годину дана, коришћени су предлошци, слике и фотографије из тог периода, као и посмртна маска Милоша Обреновећа.

Настави са читањем

Популарно