Останимо у контакту

Култура

„Уситњавање – прича о авану“ у Галерији Народног музеја у Крагујевцу

Oбележавању Дана града, традиционално се и ове године прикључио и Народни музеј који је у својој галерији за госте, делегације, представнике града и Крагујевчане приредио изложбу „Уситњавање-прича о авану“. Реч је изложби Етнографског музеја, Музеја науке и технике и Фармацеутског факултета из Београда, на којој је представљен, како је рекла једна од ауторки поставке Јелена Манојловић, безвременски предмет који у 21. веку – веку дигитализације и савремене технологије још увек није нашао адекватну замену ни у једној машини.

Већина изложених авана и ступа су из 19. и 20. века, а међу изложеним предметима су и жрвањ и растирач из 4700. пре н.е.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Аван је један од најстаријих човекових алатки којом је уситњавао плодове природе, док у медицини он представља прву алатку која се још у периоду старог Египта користила за израду лекова. Функција авана остала је непромењена до данас и у свакодневном животу човека он означава престанак његовог преживаљавања и почетак културе исхране, док га континуирана употреба у фармацији сврстава у алатку која је симбол ове професије.

У праисторији авани су израђивани од камена. У периоду антике авани су били од камена и мермера, плитки и слични чинији. У средњем веку, осим камена и дрвета, почиње да се користи и бронза, а од краја 18. века праве се и од порцелана и стакла. Данас се израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Изложбу у Галерији Народног музеја у Крагујевцу отворила је проф. Љубинка Трговчевић, која је рекла да су већини старијих посетилаца изложени предмети чине потпуно познати, и поједини их као украсне предмете чувају у својим домовима. Имајући у виду да смо у ери нових технологија, која је донела савремене начине уситњавање хране различитим апаратима, изложени предмети су младим генерацијама ипак страни. Зато сматрам, казала је проф. Трговчевић да је подсећање на предмете које су наши преци имали у кућама важно, а посебно због тога јер је реч о једној од најстаријих алатки људског рода.

Настави са читањем

Популарно