Останимо у контакту

Вести

Седам милиона динара за уништавање амброзије

На седници одржаној 8. маја Градско веће дало је сагласност за закључивање Уговора у вредности од седам милиона динара за извођење радова на сузбијању и уништавању амброзије на територији града Крагујевца у 2020. години.

Извођење радова поверено је ЈКП Шумадија Крагујевац, а вредност уговора са ПДВ-ом износи 7 милиона динара. Средства за реализацију уговора распоређена су Одлуком о буџету града Крагујевца за 2020.годину.

И ове године град Крагујевац је кренуо у озбиљну борбу против амброзије, једне од најопаснијих алергених биљака. Укупна површина на којој ће се спроводити мере за сузбијање и уништавање ове коровске биљке у току вегетационе сезоне, до почетка фазе цветања је преко 70 хектара.

С обзиром на то да је амброзија изузетно алергогена биљка, која проузрокује велике здравствене тешкоће особама осетљивим на полен тог корова, град Крагујевац апелује на све суграђане, власнике пољопривредног и грађевинског земљишта и шума да спроводе мере уништавања амброзије на својим парцелама.

У оквиру системских мера у сарадњи са Институтом за јавно здравље, град Крагујевац штампао је и флајере Амброзија опасност по здравље. Флајер је дистрибуиран грађанима преко Јавног стамбеног предузећа и поред начина за уништавање амброзије, симптома који указују на здравствене тегобе, индивидуалних препорука за особе алергичне на полен ове биљке, имао је и фотографије тог инванзивног корова у свим фазама, како би грађани могли лакше да га препознају и уништавају. Поред тога, Градска управа у сарадњи са Институтом за јавно здравље организоване су едукативне акције и предавања
о амброзији.

Настави са читањем

Популарно