Останимо у контакту

Вести

Градско веће утврдило предлог кандидата за Ђурђевданску награду

Градско веће на седници одржаној 5. јуна донело је закључак о утврђивању Предлога одлуке о додели Годишње награде града
Крагујевца – Ђурђевданске награде за 2019. годину и упутило одборницима Скупштина града на разматрање и одлучивање.

У области уметности за Ђурђевданску награду предложена је Катарина Бабић за реализацију сталне изложбене поставке Галерије легата Николе Коке Јанковића, под називом „Никола Кока Јанковић Живети уметност“, а у области медицине проф. др Предраг Ђурђевић за коауторство и ауторство већег броја научних радова у области етиопатогенезе различитих малигних болести.

Јелена Миловановић предложена је за Ђурђевданску награду у области новинарства за ауторство 600 – те емисије „Здрави били“, а параолимпијац Горан Николић у области спорта за истрчаних 77 маратона за 77 дана на стази у Чикагу, у периоду од 18. априла до 3. јула 2019. године. Компанија „Сунце Маринковић“ у области предузетништва предложена је за изузетне резултате постигнуте у 2019. години и добијену јубиларну награду Привредне коморе Србије за 90 година пословања, а Љубиша Шљивић у области хуманитарног карактера за подухват „Да мали Михаило поново чује“.

Удружење „Арсенал фест“ предложено је за награду у области развоја креативних индустрија, поп културе и промоције града Крагујевца у земљи и иностранству.

С обзиром на то да свечана седница Скупштине града није одржана 6. маја због пандемије корона вируса и ванредног стања, награде ће лауреатима бити уручене на свечаној седници која ће бити одржана 28. августа у оквиру обележавања Госпојинских свечаности.
Градско веће донело је и два решења о давању на коришћење без накнаде на одређено време док траје делатност, подрумског дела
објекта који се налази у Кући Ђуре Јакшића Регионалној агенцији за економски развој Шумадије и Поморавља, док ће приземним делом куће управљати Народна библиотека Вук Караџић.

Подрумски део ће се користити за реализацију великог програма Развој територијалног идентитета Шумадије, који је започет пре три године са градом Крагујевцем, општином Топола, Удружењем винара Шумадије и Асоцијацијом дестилерија Шумадијска шљива, чиме ће се значајно унапредити развој територијалног идентитета Шумадије.

Приземни део куће намењен је за организацију изложби, књижевних вечери и сличних дешавања повезаних са животом и стваралаштвом Ђуре Јакшића, чиме ће се значајно унапредити културни живот у граду. Градско веће донело је и закључак о програмима, пројектима и манифестацијама у култури који се финансирају или суфинансирају средствима из буџета града за текућу годину. За реализацију 47 пројеката по јавном конкурсу опредељено је 23, 8 милиона динара.

Настави са читањем

Популарно