Останимо у контакту

Спорт

Крагујевац центар рвачког спорта

Фото: крагујевац.рс

Крагујевац је данас био домаћин рвачу Зурабу Датунашвилију, освајачу бронзане олимпијске медаље. Датунашвили је Грузијац који се на највећој светској спортској смотри у Токију борио под бојама српске заставе. Разлог његове посете Крагујевцу је дугогодишње пријатељство са рвачем крагујевачког Радничког, Перицом Димитријевићем, репрезентативцем и националним шампионом. За олимпијца Датунашвилија, представнике Рвачког савеза Србије и Рвачког савеза Централне Србије, рваче Радничког и Рвачког клуба Крагујевац, члан Градског већа за спорт Предраг Стевовић, приредио је пријем у Скупштини града.     

Добар је осећај освојити медаљу на Олимпијским играма, веома сам срећан због тога, каже Зураб. Кад сам се вратио, људи су ме срдачно дочекали, Србија је срећна због бронзане медаље коју сам јој донео, каже он и истиче да јој је захвалан јер му је пружила другу шансу. И убудуће ћу представљати Србију. С једне стране су срећни, а са друге тужни, јер нисам играо за Грузију. Медаљу сам освојио за боје српске заставе. У Крагујевцу никад раније није био иако му је дугогодишњи пријатељ и цимер Крагујевчанин. Први пут сам у Крагујевцу, овде  имам пријатеље који су део репрезентације и са којима проводим много времена. Срећан сам што сам дошао у њихов град јер смо ми као породица, као браћа, међусобно се помажемо и подршка смо један другом. Подршка пријатеља и подељена срећа са њима ми је мотивација и подстрек да наставим даље.

Фото: крагујевац.рс

Презадовољни смо резултатом у Токију. Медаља коју је Зураб Датунашвили освојио за Србију и српски спорт, значи континуитет за најтрофејнији олимпијски спорт – рвање, каже Дејан Рајић, члан Управног одбора Рвачког савеза Србије. Имали смо великог шампиона, Давора Штефанека, који је 2016. године у Рију освојио златну медаљу, а сада настављамо тај континуитет освајања олимпијских медаља, додаје он. Крагујевац  је одавно рвачки центар и даље се развија у том смеру. Поред традиционално јаког Рвачког клуба Раднички и Рвачки клуб Крагујевац је велики расадник талената у последњих пет година. Рвачки савез Србије и селектор наше репрезентације сматрају да овде постоји велики број младића који би једног дана могли заиста да засијају на светској сцени, истиче Рајић.

Пријатељска посета националног хероја Олимпијских игара рвача Зураба Датунашвилија је путоказ да Крагујевац наставља да промовише праве вредности јер је апсолутно град спорта, казао је Предраг Стевовић, члан Градског већа. Имамо снажан рвачки центар и два јака рвачка клуба. Пријатељство двојице спортиста уз подршку и сарадњу Рвачког савеза Србије довело је олимпијца у Крагујевац, град спорта који има довољно капацитета да му понуди могућност будуће сарадње. Његова посета је свакако инспирација и подрстек за младе нараштаје у рвачком спорту и својеврсна је промоција овог спорта који све више привлачи интересовања младих, додао је Стевовић. Људи који су дошли да виде Зураба и са њим се сликају показују захвалност за медаљу коју је донео Србији и част коју је причинио граду да га угости, истакао је он.  

Зураб Датунашвили је ове године остварио изузетне резултате, треће место на Светском купу, прво на Европском, бронза на ОИ. За два месеца ће са пријатељем и спаринг партнером Перицом Димитријевићем бити на Светском првенству у Норвешкој. Зураб ће и ту сигурно бити на постољу, каже национални шампион Србије у рвању у категорији од 63 килограма, Зурабов цимер и пријатељ, репрезентативац и дугогодишњи такмичар у немачкој Бундес лиги, Димитријевић. Очекујемо још медаља, а Зура ће крунисати своју каријеру освајањем медаље у Паризу 2024. године.

Настави са читањем

Популарно