Останимо у контакту

Вести

Отворена фабрика ФАС у Крагујевцу

Крагујевачка фабрика аутомобила компаније ФИАТ аутомобили Србија свечано је отворена данас у 14 часова. Свечаном отварању присуствовао је премијер Србије Мирко Цветковић, в.д. председника Србије Славица Ђукић Дејановић,градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, као и генерални директор групације ФИАТ-Крајслер Серђо Маркионе.

Ceremonija se održala u prisustvu više od 150 zvanica iz političkog i poslovnog miljea, kao i radnika fabrike.

Pozdravljajući premijera, generalni direktor Fiat-a Sergio Marchionne istakao je značaj napretka ostvarenog u oblasti modernizacije Srbije koji, kako je rekao, “doprinosi stvaranju klime koja je privlačna za strane investitore. Prilika da učestvujemo u daljem razvoju ove zemlje, kompaniji Fiat predstavlja veliku privilegiju,” rekao je on.

Otvaranje fabrike rezultat je trogodišnjih obimnih i sveobuhvatnih radova na kompletnoj rekonstrukciji 1.4 miliona kvadratnih metara fabrike, uključujući gradjevinske radove na pogonima, postavljanje novih krovnih konstrukcija, izgradnju proizvodnih celina, sanaciju zemljišta, i instalaciju najsavremenije opreme i proizvodnih sistema svetske klase. Ukupan iznos investicije u fabriku, zajedno sa ulaganjima Fiat-ovih dobavljača, iznosi vise od jedne milijarde evra.

U Kragujevcu će se proizvoditi novi model Fiat 500L, koji je svetsku premijeru imao na Medjunarodnom salonu automobila u Ženevi prošlog meseca. Novi model, koji će se u komercijalnoj prodaji naći u poslednjem kvartalu 2012. godine, izvoziće se na evropsko ali i druga svetska tržišta.

Do kraja godine, u fabrici Fiat Automobili Srbija biće zaposleno ukupno 2,400 radnika, dok će dobavljači locirani u Grošnici angažovati još dodatnih 1,000 ljudi. U punom kapacitetu, fabrika će moći da proizvode do 200,000 vozila godišnje.

Настави са читањем

Популарно