Останимо у контакту

Политика

Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила сарадњу са Универзитетом у Крагујевцу

Проф.др Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, приликом свог боравка у Крагујевцу, састала се са ректором Универзитета и одржала предавање студентима Факултета инжењерских наука.

Министарка енергетике Зорана Михајловић је најавила сарадњу са Универзитетом у Крагујевцу, која ће најбољим студентима завршних година омогућити практичан рад у јавним предузећима и установама из области енергетике и заштите животне средине. Студенти  ће, на овај начин,  моћи да покажу своја знања и понуде решења за унапређење рада предузећа уз могућност да се запосле, док ће научни радници из Крагујевца имати прилику да учествују у ресорним пројектима. Изражавајући задовољство посетом једном од најбољих Универзитета у Србији, министарка је изјавила: „Мислим да је установама и предузећима у Србији потребна младост поред искуства и један други начин виђења како се упрваља предзећима“.

Поред састанка са ректором Универзитета у Крагујевцу, проф.др Слободаном Арсенијевићем,  минстарка енергетике, развоја и заштите животне средине, студентима Факултета Инжењерских наука и јавности, одржала је предавање на тему:“Република Србија пред развојним изазовима одрживе енергетске безбедности“.  У жељи да подржи иновативни дух студената, научних радника  и јавности Михајловићева је на овај начин одговорила на бројна питања у вези са изазовима енергетике и заштите животне средине.

На конференцији за медије у просторијама ГО СНС-а у Крагујевцу, Проф.др Зорана Михајловић, изнела је кључне податке о функционисању ресора енергетике и заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од укупног овогодишњег буџета овог ресора, који износи близу милијарду динара, 45 посто биће издвојено за заштиту животне средине. Као приоритете министарка је навела отварање регионалних депонија, рециклажних центара и регулисање законодавне процедуре. У оба њена сектора, која су комплексна, енергетика и заштита животне средине, до сада је доста постигнуто.

У области енергетике, уз подршку „Европске банке за обнову и развој“, промењена је предзаконска регулатива о искоришћењу обновљивих извора енергије. Већ је направљен јасан план за смањење бирократије и администрације, реформисање јавних предузећа. „Покренули смо разговоре са стратешким партнерима о изградњи нових објеката у енергетици. Неки од приоритета су и  нови закони о енергетској ефикасности, стварање буџетског фонда за енергетску ефикасност, како би грађани трошили мање енергије по метру квадратном.“

У области заштите животне средине, приоритети су, навела је минстарка, отварање регионалних депонија, рециклажних центара, који су Србији неопходни. Према њеним речима, радиће се на санирању  „црних рупа“ у екологији, којих у Србији има много, почев од Бора, Панчева, Зајаче, Величког Бачког канала.

Као потпредседник Српске напредне странке, проф. др Зорана Михајловић, изразила је задовољство досадашњим радом и успесима странке која, по њеним речима, сноси највећу одговорност у Влади Републике Србије. „СНС ће и даље испуњавати своја обећања“, закључила је у Крагујевцу министарка енергетике, заштите и регионалног развоја Зорана Михајловић.

Настави са читањем

Популарно