Останимо у контакту

Спорт

Ватерполисти Радничког освојили Куп Европе

Ватерполисти Радничког освојили су Куп Европе, пошто су и у реваншу сусрету финала овог такмичења савладали италијанску Флоренцију, резултатом 7:6, у сјајној атмосфери затвореног базена Спортског центра „Парк“.

Италијани су показали да су се са правом нашли у завршници овог такмичења иако су јурили „минус четири“ из првог меча.

Домаћи су повели маестралним голом Вање Удовичића у другом минуту, а два минута касније Филип Филиповић удвостручио је предност са играчем више. На другој страни, Италијани су искористили прву бројчану предност и смањили заостатак пред одлазак на први мини предах (2:1).

Средином друге четвртине Раднички се вратио на „плус два“ после фантастичне акције у којој је Борис Злоковић одлично проиграо Славка Гака, коме није било тешко да затресе празну мрежу, а потом је Филиповић био прецизан са играчем више – 4:1. Међутим, пред крај друге деонице Италијани у два наврата користе бројчану предност, головима Бинија и Франческа Ди Фулвија, и поново прилазе на гол заостатка – 4:3.

У другом полувремену шпански репрезентативац Алберт Еспањол успео је чак и да донесе гостима изједначење, али је црногорски центар Борис Злоковић вратио Крагујевчане у вођство – 5:4.

Нису се предавали ватерполисти Флоренције, па Молина у последњој четвртини доноси ново изједначење, из петерца, али је Злоковић још једним лепим голом вратио Крагујевчане у вођство. Све дилеме око победника отклонио је Ђорђе Филиповић, педесетак секунди пре краја меча, а госи су у самом финишу меча стигли до пристојнијег пораза.

Филип Филиповић презадовољан је због освајања првог Купа Европе у каријери.

– Хвала пре свега граду Крагујевцу и свим љубитељима ватерпола и спорта, што су вечерас подржали ову екипу за коју се већ сада може рећи да је шампинска. Остварили смо оно што смо зацртали као циљ на почетку сезоне. Заиста смо презадовољни, али не треба да се опуштамо, јер знамо да нас чека плеј-оф. Ипак, треба уживати у сјајним моментима и не могу да не споменем сјајну публику и одлично, фер навијање, које је нас је пратило током целе сезоне. Извињавам се навијачима што наша игра можда није била на највишем нивоу, али смо успели да победимо и да са максималним учинком стигнемо до трофеја. Показали смо због чега смо дошли – рекао је Филиповић.

Једанод најмлађих играча у тиму, Борис Поповић, сложио се да су навијачи дали велики допрниос победи.

– Захваљујем се навијачима и истичем да ми је част што сам био део оваквог тима, скупа правих Звезда. Ми млађи имамо прилике да стасавамо уз мајсторе игре, вођени одличним тренерима. Имамо све услове да остваримо највеће циљеве. Ово је највећи успех у мојој каријери, али већ сутра почињемо да мислимо о финалу плеј-офа – каже Поповић.

Помоћни тренер Радничког, Дејан Јововић, који је са Партизаном освајао ово такмичење, а занимљиво да му је помоћник тада био Дејан Удовичић, подсетио је да је ова екипа створена на брзину, чиме је успех још већи.

– Осврнуо бих се прво на то да је овај тим формиран у ходу, у релативно касном периоду. Појавила се могућност да се направи квалитетан тим од вансеријских играча, са врхунским стручним штабом и зацртан је велики циљ, који је сада остварен. Не знам да ли се у историји европског спорта десило да екипа која је формирана у септембру у једном младом клубу освоји европски трофеј. То има велику тежину и сматрам да првенствено људи из спорта разумеју колики је ово успех. Моја жеља је да овај трофеј буде само почетак и желим Партизану и Звезди да се најпре пласирају на завршни турнир, а потом да неко од њих и освоји Лигу шампиона. Желим и да се успеси репрезентације наставе и надам се да је ово само почетак и да ћемо у наредним годинама имати изузетно квалитетно првенство закључио је Јововић.

Раднички – Флоренција7:6 (2:1, 2:2, 1:1, 2:2)

Затворени базен Спортског центра „Парк“. Гледалаца: 1.200. Судије: Аркади Воводин (Русија) и Николаос Василиу (Грчка). Играч више: Раднички 7(4), Флоренција 6(4). Петерци: Флоренција 2(1).

РАДНИЧКИ: Радић, Бурић, Поповић, Марковић, Гак 1, Башић, Ћирић, Чупић, Злоковић2, Ф. Филиповић2, Удовичић 1, Ђ. Филиповић 1, Стивенс. Тренер: Удовичић.

ФЛОРЕНЦИЈА: Муђели, Ф. Ди Фулвио2, Борела, Пагани, Молина 1, Кополи, Бранкатело, Еспањол 1, Лапена, Гоби, Бини2, А. Ди Фулвио, Минети. Тренер: Сотани.

Настави са читањем

Популарно