Останимо у контакту

Вести

Посмртни остаци Карађорђевића сахрањени у крипти на Опленцу

Посмртни остаци краља Петра Другог, његове супруге краљице Александре, краљице мајке Марије и његовог брата принца Андреја Карађорђевића положени су данас у крипту Маузолеја породице Карађорђевић у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Ковчег са посмртним остацима краља Петра Другог Карађорђевића у породичну гробницу унели су припадници Гарде Војске Србије, док су ковчеге осталих чланова породице Карађорђевић унели чланови удружења Краљевина Србија.

Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић апеловао је данас у говору испред цркве Светог Ђорђа, после сахране посмртних остатака краља Петра Другог Карађорђевића, краљица Марије и Александре и принца Андреја Карађорђевића у породичној крипти на Опленцу, на национално јединство и помирење.

Овим је залепљен последњи део мозаика који говори о историји нашег народа и државе. Прошлост се не може изменити, али грешке се данас исправљају. Зато је важно да српски народ у будућности буде јединствен, да не прави грешке. Идеологија је много, а Србија је једна, рекао је Дачић. Он је истакао да је и његово присуство сахрани допринос националном помирењу између оних који су у прошлости били на једној или другој страни.

Председник Републике Србије Томислав Николић је указао да је повратком посмртних остатака краљевске породице Карађорђевић у отаџбину исправљена велика неправда и учињен корак ка националном јединству. Српски народ не сме више себи да дозволи поделе и неправду, поручио је Николић и додао да данас чинимо још један корак ка јединству, како бисмо кренули путем великих народа, за којима ни у чему не смемо да заостајемо.

Принц Александар Други Карађорђевић рекао је да је ово велики, тужан, али и свечан дан и историјски тренутак за породицу Карађорђевић, али и за цео српски народ и Србију. Окупили смо се данас да одамо последњу пошту и испратимо краља Петра Другог, краљицу Александру, краљицу Марију и краљевића Андреја, чија је судбина кроз историју била тесно повезана са судбином целог народа, али и са настанком модерне српске државе, рекао је принц Александар.

Патријарх српски Иринеј рекао је да је исправљена велика историјска неправда данашњим полагањем посмртних остатака краља Петра Другог, његове супруге краљице Александре, краљице мајке Марије и његовог брата принца Андреја Карађорђевића у крипту Маузолеја породице Карађорђевић у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Људски је грешити, али и схватити да се греши и покајати се, нагласио је патријарх Иринеј.

Полагању ковчега присуствовали су чланови породице Карађорђевић и Крунског савета. Ковчези су положени у породичну гробницу Карађорђевића након свете литургије коју је служио патријарх српски Иринеј са свештенством. Литургији у цркви Светог Ђорђа присуствовале су бројне званице, државни врх Србије, представници дипломатског кора, краљевских породица из Европе, Војске Србије и верских заједница.

Црква Светог Ђорђа је задужбина краља Петра Првог изграђена у периоду од 1910. до 1912. године. У цркви има 39 гробних места, а на Опленцу је до сада сахрањено шест генерација породице Карађорђевић.

Грађани, поштоваоци круне, моћи ће до касних вечерњих сати да одају пошту Карађорђевићима.

.

Настави са читањем

Популарно