Останимо у контакту

Забава

Одржан први Red Bull Flugtag у Србији

Био је ово дан за памћење: сјајне летелице, храбри пилоти, лепо време и чак 150.000 посетилаца, направили су праву карневалску атмосферу на Ади Циганлији у Београду. Победу на дану летења однео је тим „Flyin’ Figuar“ из Новог Сада испред тимова „Летећи ћурани“ из Јагодине и „Зидарева љубав“ из Сремске Митровице. Два тима која су се нашла на победничком постољу освојила су још две награде, „Flyin’ Figuar“ за најдужи лет и „Летећи ћурани“ за најкреативнију летелицу. Београд ће остати упамћен као домаћин једног од најпосећенијих такмичења у двадесетједногодишњој историји Red Bull Flugtag-a, а вероватно и као најпосећеније такмичење икада одржано у Србији. 

red_bull_flugtag_03

Иако је отварање изложбене зоне летелица било најављено за 12 часова, на хиљаде знатижељих посетилаца од раног јутра је почело да пристиже на Аду Циганлију у жељи да види летелице, разговара и фотографише се са пилотима и тимовима, али и заузме најбоље позиције с погледом на рампу.

Од раног јутра тимови су почели да заузимају своје позиције и врше последње припреме летелица. Време је одмицало, а обала Савског језера се испуњавала све више и више. Било је и оних који су дошли да прате дешавање са воде из педалина, кајака и чамаца.

red_bull_flugtag_02

Тренутак је најзад дошао, на рампи су се појавили водитељи Никола Ђуричко, Ивана Бајић и Ајс Нигрутин што је публика дочекала овацијама. Знак да су временски услови добри за летење дао је Red Bull-ов Skydiving тим из Аустрије који је на рампу слетео са неба. „Ћакнута овца“ прва је узбурка воду скоком са рампе високе 6 а дуге 30 метара. Након ње, на рампи су се смењивали тимови, Браћа Далтон у свом „Бувара џету“, „Луда летећа труба“, “Остојин клавир”, Летећи ћурани” креативност није имала границе.

red_bull_flugtag_04

Атмосферу на 1. Ред Булл Флугтагу у Србији до усијања је довео Немац Матијас Долдерер својим наступом у акробатском авиону летећи изнад Аде Циганлије. Матијас је правио невероватне маневре у ваздуху остављајући бели дим за собом, а публику без даха. Да би дан летења у потпуности оправдао свој назив, границе летења на млазном авиону Галеб Г2 приказао је Новосађанин Драган Амиџић.

red_bull_flugtag_05

Победнички тим „Flyin’ Figuar“ ће одлетети у Салцбург на ексклузивну туру у Хангару 7 и лет председничким авионом Јосипа Броза Тита – Даглас ДЦ6 произведеним давне 1956. године. „Летећи ћурани“ освојили су другу награду, а чланове тима очекују летови на Галебу Г2 док је трећепласирани тим “Зидарева љубав” освојио тандемске скокове падобраном.

HP Србија, такође је наградила све чланове три првопласирана тима вредним наградама: победнички тим рачунарима, а другопласирани и трећепласирани тим штампачима. Награду за најкреативнију летелицу у виду панорамског лета балоном освојио је тим “Летећи ћурани”. Дуплу круну на 1. Red Bull Flugtag-у, својим изванредним летачким способностима, освојио је тим „Flyin’ Figuar“. Њихова летелица имала је најдужи лет на такмичењу од 19 метара, па с правом могу да раде на даљем усавршавању летелице на људски погон. Ко зна можда једног дана њихов летећи фића уђе у серијску производњу.

На крају морамо истаћи да су и остале 34 екипе, иако се нису нашле на победничком постољу, заслужиле титулу хероја дана подједанко као и освајачи награда.

Настави са читањем

Популарно