Останимо у контакту

Бизнис

Златно зрно Шумадије 2013

Домаћин десете јубиларне манифестације Златно зрно Шумадије је град Крагујевац. Пољопривредна, туристичка и културна манифестација траје скоро два месеца и богатог је програмског садржаја. Данас, у Шумадија сајму сумирани су резултати, проглашени победници у различитим категоријама – најбољи произвођачи пшенице и осталих стрних жита, најбољи произвођачи по хектару, комбајнери, отворена је изложба и избор најбољих пекара у Шумадији.

У Медија центру Шумадија сајма одржан је округли сто “О житу, хлебу и селу у Србији“ на коме су о теми говорили представници Одбора за село Српске академије наука и уметности, проф. др Данило Томић, Вера Батина, Бранислав Гулан. О перспективи села у Републици Србији, на округлом столу говорио је академик проф. др Драган Шкорић.

На тему Сетвене структуре пољопривредног биља на поручју Шумадијског округа говорили су представници пољопривредне саветодавне стручне службе Крагујевца. На округлом столу о ресурсима и развоју пољопривреде у РС говорили су др Десимир Кнежевић са Универзитета у Приштини и Радивоје Збиљић, представник Шумадијског управног округа Крагујевац. Председник Задружног савеза Србије, Никола Михајловић говорио је о теми “Жито, хлеб и задругарство у Републици Србији“.

У току трајања стручне трибине учесницима је представљен аграрни буџет града Крагујевца. Др Милутин Ћурчић, професор београдског Универзитета Унион говорио је на тему “Заштита географског порекла и развој аграра у Шумадији“. На округлом столу о селу, полопривреди и заштити жиотне средине говорили су Академици Српске краљевске асоцијације академика, иноватора и научника из Београда.

Према речима Милутина Матића, представника Шумадисјког управног округа, домаћин ове манифестације следеће године је општина Аранђеловац.

Настави са читањем

Популарно