Останимо у контакту

Друштво

Обележено 180 година дипломатских односа Србије и Британије

Након отварања изложбе докумената и фотографија о дипломатским односима између Србије и Британије, у згради Старе скупштине, одржана је панел дискусија о британско-српским историјским везама и дипломатским односима у којој су учествовали Њ.Е Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији, Ивица Дачић, вршилац дужности премијера Владе РС и министар спољних послова и Слободан Марковић, истакнути стручњак за српско-британске односе, директор новооснованог Центра за британске студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Према речима амбасадора Кифа, током протеклих 180 година, британско-српски односи динамично су се развијали, у веома широком спектру области, политици, економији, одбрани, култури, образовању, пролазећи, такође, и кроз извесна искушења. Имајући у виду целокупан ток британско-српских односа, до данас, раздобља срдачности, пријатељства и савезништва значајно преовладавају над периодима неразумевања, супростављања и незаинтересованости.

pjermedia_britanija_120617-6

Фото: ПјерМедиа/Петар Младеновић

Снажно смо опредељени даљем јачању односа са Србијом у складу са размишљањем премијерке Терезе Меј о изградњи односа са старим пријатељима као и са познавањем и заинтересованошћу министра спољних послова, Бориса Џонсона за Србију – истакао је амбасадор Денис Киф.

Историјски односи Србије и Уједињеног Краљевства су настали и даље се развијали у контексту преламања интереса великих сила на Балкану. Економски и политички односи утицали су на одлуку тадашње британске Владе да успостави дипломатске односе са Србијом.

Одлука о постављењу конзула, пуковника Џорџа Лојда Хоџиса, првог дипломатског представника који је 1837. године стигао у Крагујевац, тадашњу престоницу Кнежевине Србије, показала се као веома добра – не само да су односи две државе унапређени, већ ниједан страни конзул није успео да успостави тако присне односе са било којим српским владаром у 19. веку, као што је то учинио Хоџис – рекао је Ивица Дачић.

pjermedia_britanija_120617-5

Фото: ПјерМедиа/Петар Младеновић

Дачић је истакао да и поред неслагања око питања која су за Србију од посебног значаја, у односима две државе постоји велики простор за сарадњу, посебно у превазилажењу глобалних изазова са којима смо данас суочени, као што су економска нестабилност, војни сукоби, природне непогоде, мигрантска криза и борба против тероризма.

Након ове панел дискусије у згради Старе скупштине, одржане су још две тематске дискусије о образовним и културним везама Србије и Британије и утицајима британске популарне културе у Србији.

[Not a valid template]

 

[Not a valid template]
Настави са читањем

Популарно